Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) komen veel voor. We weten allemaal dat je een verhoogd risico loopt op het krijgen van een soa wanneer je onbeschermd seksueel contact hebt met iemand die een soa heeft. Er heerst echter veel onduidelijkheid over het gevaar van onbeschermde orale seks. Kan je een soa krijgen van orale seks? En zo ja, welke soa’s kan je krijgen van orale seks? En welke klachten kan je verwachten in je mond of keel wanneer je hier een soa hebt?
Orale soa’s worden hoogstwaarschijnlijk ondergediagnosticeerd, omdat ze vaak niet herkend worden. Terwijl iemand met een orale soa deze vervolgens wel kan doorgeven aan een eventuele volgende partner. Het is dus super belangrijk dat je op de hoogte bent van de kenmerken van een orale soa, zodat je jezelf én je toekomstige partners kunt beschermen. In dit blog leren we je alles over orale soa’s, lees snel verder!
Soa door orale seks
Meestal loop je een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op door penetratieve seks, waarbij je contact hebt gehad met het sperma, voorvocht of vaginaal vocht van iemand die een soa heeft. Hoewel het een kleinere kans betreft, kan je ook bepaalde soa’s oplopen door orale seks, zoals beffen of pijpen. De soa kan dan klachten geven in je mond of keel. Je kunt blaasjes of bultjes op de tong krijgen of symptomen ervaren die lijken op een keelinfectie. Sommige orale soa’s geven echter helemaal geen klachten. Niet alle soa’s zijn overdraagbaar door orale seks en niet alle soa’s geven klachten aan mond of keel.
Soa’s die kunnen worden doorgegeven door orale seks zijn gonorroe, chlamydia, herpes, HPV en syfllis. Hiv kan je oplopen door iemand te pijpen met (onbehandelde) hiv, maar een hiv-infectie geeft vervolgens geen klachten in de mond of keel.
Ben je benieuwd welke soa’s je kan krijgen door orale seks en welke klachten bovengenoemde soa’s geven wanneer ze voorkomen in je mond of keel? We hebben een lijst gemaakt met orale soa’s en de symptomen die je hierbij kan verwachten.
Soa in mond of keel: welke symptomen kan je verwachten?
Chlamydia in mond of keel:
Chlamydia wordt vooral overgedragen door penetratieve vaginale of anale seks. Desalniettemin kan chlamydia ook oraal worden overgedragen, ook al is dit heel zelden. De klachten van een orale chlamydia ontstaan 1-3 weken na het seksuele contact met iemand die chlamydia heeft. Het kan komen door pijpen en/of beffen. Wanneer er sprake is van orale chlamydia ervaart iemand meestal helemaal geen klachten, dit noem je asymptomatisch. Ook gaat de orale chlamydia infectie vaak vanzelf over.
Gonorroe in mond of keel:
Gonorroe infecties worden overgedragen door slijmvliescontact. Meestal is dat door anaal of vaginaal contact, maar gonorroe kan ook worden overgedragen door orale seks. Door pijpen of beffen kan je dus een gonorroe infectie oplopen in je mond of keel. Meestal geeft deze orale soa geen klachten. Als orale gonorroe wel klachten geeft, dan lijkt dit erg op een keelontsteking. Je kunt een pijnlijke keel krijgen, vergrote lymfeklieren in de hals hebben en een vieze smaak in de mond ervaren. Er is geen informatie over de duur van een orale gonorroe infectie wanneer je deze niet behandelt. Wanneer uit de test komt dat je gonorroe hebt, is het advies om hiervoor een behandeling te nemen middels antibiotica.
Wil jij testen of je chlamydia of gonorroe hebt (oraal of genitaal)? Met het SOA test Basic pakket van Easly test je zowel op chlamydia als op gonorroe. Deze test kan je betrouwbaar zelf thuis afnemen.
Herpes infectie in mond of keel:
Iemand met een genitale herpes infectie heeft vaak wondjes in het genitale gebied. Wanneer je iemand pijpt of beft die genitale wondjes heeft door een herpes-infectie kan je klachten krijgen bij je mond, tong of keel. Andersom kan je ook een herpes infectie aan iemand overdragen als je zelf klachten hebt van een herpes infectie bij je mond (koortslip) en iemand gaat pijpen of beffen.
De klachten ontstaan meestal binnen een week na het seksuele contact met iemand met herpes. Je kunt dan klachten krijgen van bultjes, blaasjes of pijnlijke zweertjes op de tong of rond de mond. De eerste besmetting met herpes is vaak erg pijnlijk en geeft veel klachten. Het herpes virus houd je vervolgens voor altijd bij je, het kan dus niet behandeld worden, maar je kan wel medicatie gebruiken om de symptomen te bestrijden. Het virus kan terugkomen en weer opnieuw klachten geven. Wanneer je klachten hebt, ben je het meest besmettelijk, maar ook wanneer je geen (zichtbare) klachten hebt, kan je het herpes virus overdragen aan je partner door middel van zoenen, orale, anale of vaginale seks.
Gerelateerde tests
Syfilis in mond of keel:
Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening die meerdere fases van klachten kent. De eerste klachten van syfilis ontstaan binnen 10-90 dagen na het seksuele contact met iemand met syfilis. In de eerste, primaire fase is er sprake van een zweer op de plaats van besmetting. Heb je vaginale of anale seks gehad met iemand met syfilis, dan zul je een zweer ontwikkelen in het genitale gebied. Heb je echter iemand gepijpt of gebeft die een zweer in het genitale gebied had? Dan kan je een zweer ontwikkelen in je mond of keel. Ook door zoenen met iemand met syfilis in zijn mond kan je ook syfilis oplopen in je mond. De derde, tertiaire, fase van syfilis is het meest ernstig; er kunnen dan klachten op orgaanniveau ontstaan. In sommige gevallen ontwikkelt iemand helemaal geen klachten in de eerste en tweede fase en ontstaat de derde fase na vele jaren asymptomatisch te zijn geweest. Syfilis komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Wanneer syfilis wordt gediagnosticeerd, kan het behandeld worden door middel van antibiotica.
Wil jij jezelf testen op syfilis en/of herpes? Dat kan op een hele eenvoudige manier met de Easly Herpes en Syflis thuistest.
HPV in mond of keel:
Het Humaan Papilloma virus (HPV) kan je oplopen door vaginaal, anaal of oraal seksueel contact. Het HPV virus draag je een tijd bij je en is in de meeste gevallen niet gevaarlijk en gaat vanzelf weer over zonder behandeling. Sommige mensen kunnen echter genitale wratten ontwikkelen of – vaak pas jaren later – baarmoederhalskanker, keelkanker of anuskanker ontwikkelen. Het HPV virus draag je bij je, hoeft geen klachten te geven, maar kan je wel overdragen aan je volgende seksuele partner. Het HPV virus kent meerdere types en tegen bepaalde typen van het HPV virus kan je je laten vaccineren; dit zijn de types die kanker kunnen veroorzaken. In Nederland is dit gratis voor jongeren. Ook kunnen vrouwen in Nederland zich gratis laten screenen op het HPV virus vanaf de leeftijd van 30 jaar in het kader van het bevolkingsonderzoek. Laat je hierover adviseren door je eigen (huis)arts.
Hiv door orale seks:
Het hiv virus zit in je lichaam; het zit dus niet in je mond of keel en dan daardoor geen klachten geven in de mond of keel. Echter kan je hiv wel oplopen door iemand te pijpen die hiv heeft en hiervoor niet goed behandeld wordt. In voorvocht en sperma kan namelijk het hiv virus zitten. Wanneer je in contact komt met dit sperma of voorvocht kan je hiv oplopen. De kans om hiv op te lopen door orale seks is echter erg klein.
Conclusie
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen in sommige gevallen door orale seks worden overgedragen en klachten geven in de mond of keel. Dit zijn chlamydia, gonorroe, HPV, herpes en syfilis. Ook hiv kan je oplopen door orale seks, ook al geeft hiv geen klachten in de mond of keel. Het is belangrijk om alert te zijn op orale symptomen van een soa, omdat je de soa ook weer kan overdragen aan een volgende seksuele partner. Ben je seksueel actief? Laat je regelmatig testen; voor je eigen veiligheid en om verdere verspreiding van soa’s te voorkomen. Goede seksuele gezondheid voor jou en je seks-partners vinden we bij Easly heel belangrijk. Daarom bieden we meerdere soa-testen aan. Doe de Easly soa-testwijzer, bestel jouw persoonlijke soa-test en neem de test zelf af. Een goede seksuele gezondheid begint bij jezelf!