Cart
  • Zakelijk
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Inhoudsopgave

Tips voor het herstellen van darmflora

Inhoudsopgave

In en op je lichaam leven miljarden bacteriën, virussen en schimmels. De bacteriën in het darmbioom spelen een belangrijke rol in voor het lichaam belangrijke processen. Ze zijn essentieel voor onze gezondheid. Wat te doen als je darmflora verstoord raakt? Easly geeft tips.

vrouw met handen op de zij

In de microscopische wereld in je darmen draait alles om de balans tussen goede en slechte bacteriën. De goede bacteriën helpen je lichaam optimaal te functioneren. Zij helpen bijvoorbeeld bij het verteren van complexe koolhydraten en vezels. Ook maken zij vetzuren aan en zorgen zij voor de opname van vitaminen. De “slechte bacteriën” daarentegen maken je ziek, wanneer ze de overhand krijgen. 

Er kunnen verschillende redenen zijn voor het verstoord raken van je darmbioom:

  • Met het gebruik van antibiotica worden ook goede bacteriën geraakt. Op deze manier raakt de balans tussen de goede en slechte bacteriën verstoord. 
  • Te veel stress is slecht voor je afweer en geeft opportunistische bacteriën een kans om je ziek te maken
Het microbioom helpt bij het verteren van voedingsstoffen en het sterk houden van onze afweer. We leggen uit hoe het werkt en hoe je je darmgezondheid in balans houdt.

Darmflora in de war? De symptomen

De meest voorkomende symptomen van een aangetast darmbioom zijn diarree, obstipatie, een opgeblazen gevoel, buikpijn en winderigheid. Echter, deze symptomen kunnen ook voor komen bij andere medische problemen. Heb je last van symptomen? Is jouw darmflora gezond? Alleen een microbioom test kan zekerheid verschaffen over de staat van het microbioom in je buik. Met deze handige zelftest weet je snel hoe je ervoor staat.

WC
Vrouw in oranje trui met buikpijn op de bank

De gevolgen van een disbalans in je buik

De gevolgen van een langdurig ontregelde buik zijn niet gering. Wanneer de spijsvertering niet optimaal functioneert, worden belangrijke voedingsstoffen – vitaminen, mineralen – niet in het bloed opgenomen. Dat kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Ook kan een slechte darmgezondheid tot bloedarmoede leiden. Darmbacteriën trainen in zekere zin het immuunsysteem, dus ook je afweer kan aangetast worden door een disbalans in je darmen

IJzer in het bloed is nodig voor de brandstofvoorziening van cellen. IJzertekort? Dat kan gevaarlijk zijn. Easly legt uit hoe het zit en wat je eraan kunt doen.

Daarnaast is er een wisselwerking tussen een aangetast darmbioom en ziekten als darmkanker, verschillen auto-immuunziekten, diabetes type 2, en de ziekte van Crohn. 

Herstel je darmflora: vijf voedingstips

Met het juiste voedingspatroon kun je je maag en darmflora herstellen. Dit zijn gewoonten die je op weg helpen:

  • Eet veel voedingsvezels. Je hebt dan eerder een verzadigd gevoel en je zet de juiste bacteriën aan het werk, die deze vezels als brandstof gebruiken.

  • Drink veel water.
Vrouw met mandarijn in haar hand
Vrouw met waterfles
Pokebowl
gefermenteerd eten
  • Eet probiotica zoals karnemelk, rauwe zuurkool en yoghurt. Deze bevatten levende melkzuurbacteriën (lactobacillen en bifidobacteriën) die het maagzuur overleven en vervolgens hun weg naar de darmen vinden. Tip: om een effect te zien is het belangrijk langere tijd dagelijks probiotica tot je te nemen.

  • Ook prebiotica zijn goed voor je darmflora. Dit zijn voedingsmiddelen die voedingsvezels bevatten die de groei van goede bacteriën bevorderen. Voorbeelden van prebiotica zijn:  

     – ui

     – knoflook

     – bananen 

     – haver.

  • Eet veel groente en fruit en zorg voor voldoende variatie. Dat laatste zorgt ervoor dat er meer soorten bacteriën in je darmbioom worden geïntroduceerd. Variëteit komt je buik gezondheid ten goede.

Gerelateerde tests

Voeding die je beter kunt vermijden

In een uitgebalanceerd dieet dat de darmflora versterkt, kun je de volgende voedingsmiddelen beter weglaten: 

  • Sterk bewerkt voedsel – denk aan chips, snoep etcetera – is een feestmaal voor de slechte bacteriën in je darmen. Ze kunnen zich dan vermenigvuldigen, waardoor de balans weg is. 

  • Suiker is eveneens brandstof voor slechte bacteriën en schimmels. Hou het daarom zoveel mogelijk bij natuurlijke suikers, zoals bijvoorbeeld in fruit en vers geperst fruitsap. In deze producten zit weliswaar suiker, maar ook belangrijke voedingsstoffen zoals vezels en vitamine C. Deze belangrijke voedingsstoffen zitten niet in producten met geraffineerde suikers. Snoep, frisdrank en koekjes? Probeer ze links te laten liggen.
bakje met chips op tafel
koekjes in patroon neergelegd
gekleurde snoepjes in schaal

Daarnaast is het verstandig antibioticagebruik zoveel mogelijk te vermijden en alleen te gebruiken als het echt nodig is. Een antibiotica kuur maakt geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën en zorgt voor een verminderde weerstand. Bovendien doe je er goed aan je stressniveaus binnen de perken te houden. 

persoon wilt medicatie nemen

Hoe lang duurt het voordat je darmflora hersteld is?

Elk mens heeft een uniek microbioom dat over een heel leven wordt opgebouwd. Het herstellen van het darmbioom is dan ook niet een kwestie van dagen, maar van maanden. Soms kan het tot twee jaar duren voordat je darmflora weer zijn zoals voorheen. Een microbioom zelftest kan je vertellen waar je in het herstelproces staat. Zeker zo belangrijk als het aanpassen van je dieet, is dat je de aangepaste eetgewoonten volhoudt. Want de aanhouder wint, ook wanneer het om darmgezondheid gaat.

Masja van de Pas MSc

Goedgekeurd door een arts

Masja van de Pas MSc

Arts

Masja van de Pas is samen met haar collega-artsen binnen Easly verantwoordelijk voor een breed palet aan zorg, waaronder de preventieve zorg en de SOA-zorg.

Leer meer

Gerelateerde artikelen

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.