Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Hematocriet

Inhoudsopgave

Hematocriet Betekenis

De hematocriettest meet het volume-aandeel in bloed dat wordt ingenomen door de rode bloedcellen (erythrocyten). Als de hematocrietwaarde bijvoorbeeld 40% is, dan bestaat 100 milliliter (ml) bloed uit 40 milliliter rode bloedcellen.

Hematocriet Normaalwaarde

De normale waarde voor het hematocriet (HK) is bij mannen tussen de 0,43 en 0,49 L/L en bij vrouwen tussen de 0,38 en 0,47 L/L.

Hematocriet te Hoog

Hematocriet stijgt als het aantal rode bloedcellen toeneemt of als het plasmavolume daalt. Dit laatste gebeurt bij uitdroging. De hematocriet neemt niet alleen toe als er meer rode bloedcellen zijn maar ook als de rode bloedcellen groter zijn dan normaal. Het celvolume (MCV; mean cell volume of gemiddelde volume van een rode bloedcel) is dan verhoogd.

Hematocriet te Laag

Hematocriet daalt bij bloedarmoede, afgenomen aanmaak van rode bloedcellen of toegenomen afbraak van rode bloedcellen. Ook ten gevolge van een bloeding daalt het hematocriet.

Hematocriet Waarde in Bloed

ResultaatUnitWaarde min-maxLeeftijdGeslachtBiomarker interpretatieGedetailleerde interpretatie
AfwijkendL/L0 - 0,4118 - 100ManHet hematocriet valt buiten de normaalwaarden en is te laag.Er is sprake van bloedarmoede (anemie). Enkel op basis van het hematocriet kan er geen oorzaak worden aangewezen. Interpretatie is mede afhankelijk van andere waarden, bijvoorbeeld uit het bloedbeeld of de ijzerstatus.
OpgepastL/L0,41 - 0-4318 - 100ManHet hematocriet valt nog binnen de normaalwaarden maar is aan de lage kant.
NormaalL/L0,43 - 0,4918 - 100ManHet hematocriet is goed.
OpgepastL/L0,49 - 0,5118 - 100ManHet hematocriet valt nog binnen de normaalwaarden maar is aan de hoge kant.
AfwijkendL/L0,51 - 0,718 - 100ManHet hematocriet valt buiten de normaalwaarden en is te hoog.Enkel op basis van het hematocriet kan er geen oorzaak worden aangewezen. Interpretatie is mede afhankelijk van andere waarden, bijvoorbeeld uit het bloedbeeld.
AfwijkendL/L0 - 0,3618 - 100VrouwHet hematocriet valt buiten de normaalwaarden en is te laag.Er is sprake van bloedarmoede (anemie). Enkel op basis van het hematocriet kan er geen oorzaak worden aangewezen. Interpretatie is mede afhankelijk van andere waarden, bijvoorbeeld uit het bloedbeeld of de ijzerstatus.
OpgepastL/L0,36 - 0,3818 - 100VrouwHet hematocriet valt nog binnen de normaalwaarden maar is aan de lage kant.Daarmee neigt je naar bloedarmoede. Enkel op basis van het hematocriet kan er geen oorzaak worden aangewezen. Interpretatie is mede afhankelijk van andere waarden, bijvoorbeeld uit het bloedbeeld of de ijzerstatus.
NormaalL/L0,38 - 0,4718 - 100VrouwHet hematocriet is goed.
OpgepastL/L0,47 - 0,4918 - 100VrouwHet hematocriet valt nog binnen de normaalwaarden maar is aan de hoge kant.
AfwijkendL/L0,49 - 0,718 - 100VrouwHet hematocriet valt buiten de normaalwaarden en is te hoog.Enkel op basis van het hematocriet kan er geen oorzaak worden aangewezen. Interpretatie is mede afhankelijk van andere waarden, bijvoorbeeld uit het bloedbeeld.

Verwante tests

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.